1 juni 2023: Digitaal in flexo
Op donderdag 1 juni organiseert EFTA-Benelux haar voorjaarsseminar, ditmaal in Hooge Vuursche te Baarn.
Digitaal in Flexo- wat heeft het eigenlijk doen ontstaan, waar staat de techniek nu en wat zal het voor effect hebben in de toekomst?
Jaren terug werd digitale druk als druktechniek door Indigo geïntroduceerd in de grafische industrie als de druktechniek van de toekomst voor met name de labeldrukmarkt. Door de meeste mensen binnen de grafische industrie werd met argusogen en ongeloof naar deze techniek gekeken als dit een serieuze techniek van de toekomst moest worden. Echter, zoals inmiddels jaren later is gebleken, heeft deze techniek door de verregaande invoering van digitale beeldvervaardiging, en de daarmee gepaarde ontwikkelingen op gebied van software en computertechnieken, zijn positie verworven en gevestigd in onze bedrijfstak.
Voortvloeiend uit deze ontwikkelingen is het digitale druksysteem ontwikkeld en vervolgens op de markt gebracht waarna enkele vooruitstrevende organisaties ook daadwerkelijk met deze techniek aan de gang zijn gegaan, voor toepassingen binnen het bestaande productieproces en ter ondersteuning van het productie en servicepakket naar de klant toe.
Momenteel heeft het digitale druksysteem binnen de labelmarkt duidelijk zijn positie verworven in het productieproces, waardoor men de service naar de afnemers in deze markt heeft kunnen vergroten, maar ook besparingen in de kosten van drukvormen heeft kunnen realiseren. De huidige kwaliteit van het digitale drukproces is vergelijkbaar met die van de offsetdruk.
In de labelindustrie werd deze techniek tot voor kort door de lagere productie snelheden voornamelijk ingezet bij de productie van spoedorders bij kleinere oplages, zodat de klant even vooruit kan. Het digitale druksysteem is mede door verdere ontwikkeling van technieken steeds beter in staat om een deel van de reguliere labelproductie over te nemen tegen hetzelfde kostenniveau, of zelfs voordeliger. Maar bovenal is het zeer flexibel inzetbaar.
Digitale druk is vooral zinvol voor het produceren van een serie labels waar binnen hetzelfde etiket vaak een tekstwissel of andere EAN/QR code moet worden geplaatst. Met minder tijdverlies kunnen deze wissels worden uitgevoerd binnen één combi-serie van te leveren labels. Wel dient bij deze systemen vooraf, tussentijds of nadien nog een voor- of nabehandeling van het bedrukte substraat te worden uitgevoerd (bijv. lakken of lamineren) om het product meer resistent te maken tegen beschadigingen bij de verdere verwerking van het gedrukte substraat.
Eén van de nadelen is dat de digitaal vervaardigde labels voor het uitstansen tot rol-snijden hierna alsnog op een nabewerkingsmachine verder verwerkt moet worden tot het voor een eindgebruiker en bruikbaar product is.. Dit proces wordt bij de reguliere labeldruktechniek (Flexo) in-line op de Flexo-drukmachine uitgevoerd waardoor er op de extra handelingskosten bespaard kan worden.
Digitale-druktechniek heeft inmiddels mede door de doorontwikkeling van de techniek ook zijn intrede kunnen doen in de Kartonnage industrie en Wide-web Flexo-systemen(papier en kunststof). In de kartonnage industrie draaien meerdere type digitale-druksystemen met succes op basis van een sheet-feed systeem. Hierbij worden grootformaat kartonplaten per stuk digitaal bedrukt d.m.v. een Inktjet-systeem die gebruik maakt van inkt en lak op waterbasis.
In de Wide-Web druktechniek hebben de eerste systemen inmiddels ook hun intrede gedaan bij het bedrukken van verschillende substraten. Met dezelfde onderliggende gedachte als bij de Label- en Kartonnage industrie: flexibilisering en optimalisering van het bestaande drukprocédé.
CONCLUSIE:
De laatst genoemde systemen moeten ook vooraf, tussentijds of nadien een voor- of nabehandeling ondergaan MAAR… deze digitale druktechniek zal zeker door nieuwe ontwikkelingen een belangrijke positie in de verpakkingsindustrie gaan innemen.
Al-om-al een boeiend seminar en zeker de moeite waard om in te schrijven.
Aanmelden kan via de de button hieronder of via de QR-code: